29 Ekim 2016 Cumartesi

AliExpress Nedir?



Herkese merhaba :)

Aliexpress'i duyanlarınız ve duymayanlarınız mutlaka vardır. Duymayanlar için hemen bahsedelim;


Aliexpress, milyonlarca ürünün satıcıdan son kullanıcıya doğrudan satılabildiği bir online alışveriş sitesidir. Aliexpress'te pek çok ürünü en küçük siparişinizde bile toptan fiyatına alabilirsiniz. Alibaba.com'un bir parçası olan AliExpress 1 ürün kadar küçük siparişler, müşteri koruması ve tam takip ile hızlı gönderi hizmeti sunar. AliExpress şu an Giyim ve Aksesuar, Otomobil ve Motosiklet, Mobil Telefon, Bilgisayar Donanım ve Yazılımı, Elektronik, Sağlık ve Güzellik, Lambalar ve Aydınlatma, Bavul, Çanta ve Kılıf, Güvenlik ve Koruma, Ayakkabı ve Aksesuar, Oyuncak ve Hobi, Saat ve Takı ve Düğün Malzemeleri gibi 44 farklı sektörden 5900'den fazla ürüne ev sahipliği yapmakta.


Aliexpress'te nasıl ürün satın alırım?

Sadece arama çubuğuna aradığınız ürünü yazmanız yeterlidir, tek bir aramayla binlerce ürüne ulaşabilirsiniz. Bu noktada aramanızı İngilizce yapmanızı tavsiye ederiz (Sayfanın Türkçe çevirisi çok başarılı değil) . Ürünle ilgili herhangi bir şüpheniz varsa satın alım öncesinde satıcıya mesaj gönderebilir ya da doğrudan chat ile iletişim kurabilirsiniz. Saat farkına ve İngilizce iletişim kurmaya özen göstermenizde fayda var.
Ürünün hangi döviz kurunda fiyatlandırıldığına dikkat edin, genellikle Amerikan Doları şeklinde sunuluyor, dolayısıyla tam olarak ne ödeyeceğinizden emin olmak ve sonradan nahoş bir sürpriz yaşamamak için satın almadan önce toplam bedeli TRY'ye çevirin. 

Siparişimi iptal edebilir miyim?

Satıcı ürünü kargoya teslim etmediği takdirde siparişinizi iptal edebilirsiniz. Herhangi bir nedenle siparişinizi iptal etmek isterseniz, iptalin öncelikle satıcının da onayından geçmesi gerektiğini unutmayın. Bu konuda çoğu satıcının onların belirteceği nedenleri seçmeniz için oldukça ısrarcı olacağını önceden belirtelim. Satıcı doğru olmayan bir seçeneği işaretlemeniz için size baskı yapıyorsa Alibaba.com'a bu satıcıyla ilgili şikayette bulunabilirsiniz.

Siparişimi ne zaman teslim alırım?

Her ürünün sayfasında ülkelere ve gönderim şekline göre tahmini teslim süreleri belirtilmiştir. Ücretsiz gönderim seçeneğinde siparişlerin Türkiye'ye ulaşması genellikle 30-40 gün arasında değişiyor.

"Sipariş Durumu" Rehberi


Awaiting Payment (Ödeme bekleniyor): Siparişin ödemesini yapmak için 20 günlük bir süreniz var.
Processing Payment (Ödeme işleme alındı): Yaptığınız  ödemenin Aliexpress tarafından kontrol sürecidir.
Awaiting Shipment (Satıcının ürünü kargolaması bekleniyor): Satıcı ürününüzü hazırlıyor. Eğer satıcı ürünü sayfasında önceden belirtilmiş tarihler içinde kargoya vermezse sipariş otomatik olarak iptal olur ve paranız size iade edilir. Bazen bu durumda satın alma ve iptal tarihleri arasındaki döviz farkı yüzünden ufak da olsa para kaybı yaşayabilirsiniz. 
Finished (Tamamlandı): Siparişi bir kez teslim aldıktan ve onayladıktan sonra ya da iptal durumlarında para iadesi yapıldıktan sonra sipariş bu duruma geçer. 
Cancelled (İptal edildi): Bu, siparişin herhangi bir sebeple Aliexpress tarafından iptal edildiği ve para iadesinin yapılmasının beklendiği anlamına gelir.

Siparişimi teslim aldım, başka yapmam gereken bir şey var mı?

Siparişinizi bir kez teslim aldıktan sonra, "Siparişlerim" sayfasında ilgili ürünü "teslim aldım" şeklinde işaretlemeniz gerekir, zira siparişin ödemesi satıcıya ancak bu şekilde ulaşır. Sipariş elinize ulaşmadıysa ya da siparişten memnun kalmadıysanız (ürün bazen resimlerde gördüğünüzden farklı çıkabiliyor) bu işaretlemeyi kesinlikle yapmayın. Eğer üründen memnun kalmadıysanız, belirtilen süre dolmadan bir itiraz açabilir, Aliexpress'in sizi haklı bulması halinde paranızı ürünü iade etmeksizin kısmen veya tamamen geri alabilirsiniz. 
Artık, Aliexpress'te alışveriş yapmaya hazırsınız. (beruby adlı siteden alıntı bilgilerdir.)

Benim görüşlerim ne yönde?
Ben de daha önce Aliexpress'ten alışveriş yaptım ve hala da yapmaya devam ediyorum. Özellikle çoğu ürünün ülkemizde ki fiyatına oranla daha ucuz ve kargo ücretinin olmaması en büyük tercih nedenlerimden biri. Ürünlerde ki stok miktarının fazla olması da cabası.
Beğendiğiniz ürünleri kaybetmemek adına sepete attığınızda alışverişinizi gerçekleştireceğiniz zaman, bu ürünlerin hepsini aynı anda alma zorunluluğunuzun olmaması da sevdiğim özellikler arasında. Yani sepet içinde seçim yaparak satın alma işlemlerinizi gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu seçim sonrasında geride kalan ürünler sepetinizde bekliyor olacaktır.
Almayı düşündüğünüz ürünlerle ilgili satın alanların yorumlarına ve paylaştıkları resimlere de ürün tanıtımının hemen altından kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz. AliExpress, dünya çapında bir online alışveriş sitesi olduğu için bu anlamda çok fazla kitleye ulaşmak mümkün.
Ben Aliexpress'i pc üzerinden kullanmaktan pek hoşlanmıyorum. Bu nedenle Adroid ve App Store gibi mağazalardan uygulamasını indirerek alışverişimi yapıyorum.
Alışverişler, kredi kartı üzerinden '' Alipay ''  güvencesiyle yapılmakta ve deneyimlerimden hareketle güvenilir bir site olduğuna garanti verebilirim. Ürününüz tarafınıza ulaşmadığında belirtilen süre içerisinde dispute( tartışma ) açarak satıcıdan para iadesi talep edebiliyorsunuz. Satıcılar 7-15 gün içinde paranızı geri iade ediyorlar. Para iadesi yapmadıkları takdir de Aliexpress'e bunu bildiriyorsunuz ve yöneticiler gerekli işlemleri yaparak paranızı geri iade ediyor. Tabi bu en son çare olarak karşımıza çıkıyor çünkü Aliexpress bu tarz sahtekar satıcıların bir daha sitesinde satış yapmasına müsade etmiyor. Dolayısıyla ''ekmek kapısı'' mantığıyla satıcılara iade etmeme gibi bir lüks düşmüyor. Herhangi bir probleminiz olduğunda canlı destek üzerinden de sorunlarınızı iletebiliyorsunuz. (Tabii ingilizce olarak :))
Ben bu zamana kadar herhangi bir problem yaşamadım. Tarafıma ulaşmayan ürünlerin iadesi yapıldığı gibi çok sonradan elime ulaştıkları da oldu. (Bir nevi Dominos Pizza mantığı gibi oldu da diyebilirim :D Belirtilen süre içerisinde gelmediği için ürüne herhangi bir ödeme yapmadan sahip oldum)
Bu arada unutmadan belirteyim, siparişinzi verdikten sonra satıcının ürününüzü kargolamasıyla, kargo şirketine bağlı olarak ürününüzün nerede olduğunu da takip edebiliyorsunuz. (Bazı kargo şirketlerinde takip özelliği bulunmamakta.)
Aynı zamanda ürün çeşitliliğinin bu kadar geniş ve uygun oluşu Aliexpress'in farkını ortaya koyan nedenlerden. Ürünlerin çoğu çin malı ancak bu yönde herhangi bir şikayeti olanı görmedim, benim de olmadı. (Ülkemizde bulunan ürünlerin çoğu da çin malı değil mi zaten.)
Benim Aliexpress'le ilgili görüşlerim bu yönde. İlerleyen zamanlarda satın almış olduğum ürünleri de buradan paylaşacağım, takipte kalın :)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder